Je hebt een partner of familie met dementie.
Je wilt hen verzorgen.
Maar hoe?
Hoe zorg je dat het je niet te veel wordt? Hoe houd je de touwtjes in handen?
De cursus “De Startende Mantelzorger”
Geeft je handvatten om je eigen regie te behouden.
Kennis om het thuis leefbaar te houden. Plus hoe je stress gerelateerde klachten en een burn-out kunt voorkomen.
Het succes van deze cursus, namelijk de thuissituatie gunstig maken voor mantelzorger en degene met dementie, ligt in het gedachtengoed van Dr. Anneke van der Plaats.
De cursus is voor mantelzorgers die:
Het thuis leefbaar willen houden.
Een burn-out willen voorkomen
Eigen regie willen behouden.
De makers van de cursus zijn zelf mantelzorgers geweest of zijn dat nu. Waardoor de cursus 100% praktijkgericht gericht is.
Alle drie de trainers weten – uit eigen ervaring – hoe belangrijk het is om kennis over dementie te hebben zodat overbelasting voorkomen kan worden.
Peter Peltzer, GGZ- en dementieverpleegkundige is gespecialiseerd in het omgaan met dementie. Hij biedt zorg, trainingen en adviseert mantelzorgers en zorginstellingen in de begeleiding van mensen met dementie. Een belangrijke inspiratiebron voor zijn werk is zijn moeder dr. Anneke van der Plaats, grondlegger van de Brein Omgeving Methode. Een totaalvisie op de invloed van de omgeving op gedrag en welzijn van mensen met dementie en hun naasten.
Karin de Smit: gespecialiseerd in Geriatrie, stress/burnout, Verlieskunde, Dementie. Stress gerelateerde klachten, zoals snel geïrriteerd, piekeren, minder goed slapen, scoren bij mantelzorgers hoog. Tijdens de cursus krijg je handvatten die ondersteuning bieden voor meer vitaliteit zodat een mantelzorger beter voor zichzelf kan blijven zorgen naast het zorgen voor iemand met dementie.
Hoe pak en houd je eigen regie. En hoe voorkom je overbelasting zodat het thuis gezellig kan blijven.
Ignar Rip: Dementie ervaringsdeskundige. Bedenker en schrijver van de MuziekGeluk methodiek. Begeleid zorginstellingen met muziekprojecten. Traint zorg-professionals, verpleegkundigen en mantelzorgers in Nederland, België en Engeland.
Inhoud van de cursus:
Bijeenkomst 1: Wat is dementie door Peter Peltzer
Inzicht in de werking van het brein bij mensen met dementie volgens de theorie van Anneke van der Plaats.
De invloed van de (fysieke) omgeving. Hoe voorkom je Signaalgedrag zoals onrust, dwaalgedrag, snel boos worden. Wat te doen wanneer onbegrepen gedrag ontstaat.
Praktische oplossingen en tips voor alledag in de thuisomgeving.
Bijeenkomst 2: Preventie burn-out door Karin de Smit
Stress gerelateerde klachten scoren bij mantelzorgers hoog. Er worden handvatten gegeven die ondersteuning bieden voor meer vitaliteit zodat een mantelzorger beter voor zichzelf kan blijven zorgen naast het zorgen voor iemand met dementie.
Bijeenkomst 3: Activiteiten/muziek als zorginstrument door Ignar Rip
Dit is bewezen effectief in het kader van preventie onrust en verbetering relatie. Wat is de invloed van muziek op iemand met dementie?
Het vinden van de muziek die resoneert bij de persoon met dementie. Hoe zet je de muziek in bij zorghandeling, door de dag en in de nacht?
Autonomie
Een behoefte die mensen met dementie aangeven. En datzelfde geldt ook voor mantelzorgers. Bij de cursus ‘De Startende Mantelzorger’ besteden we aandacht aan wat wél kan. Daar wordt de focus op gelegd. Aandacht wordt besteed aan behoud van autonomie, participatie, gehoord en gezien worden, welbevinden en zingeving.
Voor wie is deze cursus?
De cursus is bedoeld voor partners, familieleden en naastbetrokkenen van mensen met dementie die nog zelfstandig thuis wonen (niet voor professionals)
Aantal deelnemers
Minimaal 10 en maximaal 12
Planning
De cursus duurt drie dagdelen,
Hieronder de data van de eerst volgende cursus.
Cursusdagen
Tijd; 13.00 -16.00 uur
1e bijeenkomst – zaterdag
2e bijeenkomst – zaterdag
3e bijeenkomst – zaterdag
Prijs opleiding inclusief boek ‘De dag door met dementie‘.
€175,- inclusief btw.
De cursus gaat door bij voldoende inschrijvingen. Uiterlijk twee weken voor de startdatum krijgt u bericht.
Voor vragen of een gesprek over de mogelijkheden staan wij u graag te woord.
T: 06-23966892 | E: info@breinplaats.nl