De dag door met dementie | 22 september 2021 | ReeHorst, Ede

 

Zorg verlenen aan mensen met dementie is niet altijd gemakkelijk. Toch zijn er – soms verrassend eenvoudige – manieren om contact te leggen en onrust en agitatie te verminderen. Door te begrijpen hoe het brein van iemand met dementie werkt, kun je het gedrag begrijpen. Door te zingen, te lachen en herinneringen op te halen zorg je voor een gevoel van vertrouwen en genegenheid. En door de omgeving aan te passen kun je beweging stimuleren, maar er ook voor zorgen dat iemand met dementie zich veilig en prettig voelt.

Tijdens dit congres leer je hoe je een bijdrage kunt leveren aan de kwaliteit van leven van mensen met dementie door te weten hoe
– het demente brein werkt
– je door óm te denken mensen met dementie kunt begrijpen
– je met simpele aanpassingen de omgeving bewegingsproof maakt
– je door de tijd te nemen contact kunt maken
– je gebruik kunt maken van iemands herinneringen
– je met behulp van muziek onrust en probleemgedrag kunt verminderen
– je met humor verlichting kunt brengen
– verlichting, geuren, kleuren en geluiden kunnen zorgen voor een gevoel van veiligheid

Programma (onder voorbehoud)

09.30 uur Ontvangst

10.00 uur OpeningDagvoorzitter Marcellino Bogers

10.10 uur  De werking van het demente brein
Dick Kits, auteur en uitgever, medeauteur van ‘De dag door met dementie’, Gorinchem
Als je zorgt voor mensen met dementie staat hun belevingswereld voorop. Je ego mag je even opzij schuiven. Maar hoe doe je dat?  Je wilt dienend zijn, maar neemt ook je eigen persoonlijkheid mee. Contact en communicatie gaan over afstemmen op elkaar. Met kennis over de werking van het brein leren we ons gedrag en dat van mensen met dementie kennen. En waar en hoe we elkaar kunnen ontmoeten. Een dagelijkse en bijzonder mooie uitdaging.

10.35 uur Kijken door de ogen van mensen met dementie
Jos Cuijten, verpleegkundige, trainer, coach, acteur en observator gespecialiseerd in dementie en auteur van ‘Is dementie erg’?
In veel gevallen kunnen mensen met dementie ons niet goed meer begrijpen, maar wij kunnen wel leren hen te begrijpen: door te kijken door hun ogen.

11.00 uur Activiteiten voor mensen met dementie
Monika Eberhart, aandachtsvelder dementie, Careyn Dordrecht en auteur van de Activiteitengids voor mensen met dementie
Monika neemt je mee in de wereld van dementie en activiteiten. Hoe ga je om met probleemgedrag en welke activiteiten bied je dan aan?

11.25 uur Pauze en bezoek informatiemarkt

11.55 uur Bewegen met dementie in een ‘verrijkte omgeving’
Azmi Alubeid, bewegingsagoog, vitaliteitscoach bij HWW zorg, Den Haag en vlogger & bestuurslid Movere
Bewegen met bepaalde inspanning blijkt remmend te werken op de ziekte dementie. Belangrijk is dan dat de omgeving zodanig is ingericht dat er ook gemakkelijk bewogen kan worden en dat vereist een andere kijk. Vaak denken we bij bewegen alleen aan lopen, maar alle bewegingen, die we maken door de dag heen zijn belangrijk. Bewegingsgerichte zorg zorgt voor een koppeling tussen de ADL en bewegen, en creëert tegelijkertijd een omgeving die bewegen stimuleert. De omgeving kunnen we ook zodanig veranderen dat mensen wel moeten bewegen. Ga bijvoorbeeld met hen het water in, want water nodigt uit om te bewegen. Het effect ervan kan enorm zijn!

12.20 uur De kracht van herinneringen bij dementie
Annemarie Bolder, eigenaar en trainer, Ergoworld, Amsterdam
Mensen met dementie praten vaak graag over vroeger, omdat deze herinneringen veelal het langst bewaard blijven. Hoe kun je hier gebruik van maken?

12.45 uur Zingen met dementie
Philip Curtis, artistiek leider, EMBRACE Nederland
Muziek maken, iedereen kan het! Iedereen is creatief! Muzikale interventies dragen bij aan het welzijn van mensen met dementie. EMBRACE Nederland heeft een praktijk ontwikkeld waarbij met simpele muzikale improvisatie door medewerkers, beter contact gemaakt kan worden met mensen in een gevorderd stadium van dementie.

13.10 uur Lunch en bezoek informatiemarkt

14.00 uur Workshopronde 1

15.00 uur Pauze en bezoek informatiemarkt

15.30 uur Workshopronde 2

16.30 uur Borrel

In de middag neem je deel aan twee van de volgende workshops:

W1. Kijken door de ogen van mensen met dementie
Jos Cuijten, verpleegkundige, trainer, coach, acteur en observator gespecialiseerd in dementie en auteur van ‘Is dementie erg’?
In plaats van vanuit ons automatisme het ‘contact’ aan te gaan, leren wij, mensen met ‘gezonde’ hersenen, af te stemmen op mensen met ‘beschadigde’ hersenen. In veel gevallen kunnen zij ons niet goed meer begrijpen, maar wij kunnen wel leren hen te begrijpen. Het kost ons geen tijd om ‘anders’ contact te maken. Wel vraagt het van ons een omdenken waardoor het contact met de mensen met dementie verrassend eenvoudig wordt.

W2. Activiteiten voor mensen met dementie
Monika Eberhart, aandachtsvelder dementie, Careyn Dordrecht en auteur van de Activiteitengids voor mensen met dementie
Welke activiteiten bied je aan aan mensen met dementie? Tijdens deze interactieve workshop krijg je tricks voor en tips over hoe je mensen met dementie te stimuleren tot een activiteit. En je kunt zelf het verschil ervaren tussen algemene en belevingsgerichte activiteiten.

W3. Creëer een verrijkte omgeving voor het bewegen
Azmi Alubeid, bewegingsagoog, vitaliteitscoach bij HWW zorg, Den Haag en vlogger & bestuurslid Movere
Tijdens deze workshop gaan we kijken hoe de motoriek van ouderen eruit ziet en speciaal van ouderen met dementie. Dit is een neurologische aandoening die het bewegen (nog) moeilijker maakt. Dat betekent dat de omgeving ‘anders’ moet zijn om optimaal te zijn voor deze groep. Bewegen in en uit bed, opstaan van een stoel, toilet, douchestoel, de bank en lopen, vraagt om een individuele multidisciplinaire aanpak om het ‘zelf kunnen’ zolang mogelijk in stand te houden. Zo maakt het veel uit waar het bed staat, want dat kan bepalend zijn of een bewoner er zelf in en uit kan.

W4. De kracht van herinneringen bij dementie
Annemarie Bolder, eigenaar en trainer, Ergoworld, Amsterdam
Tijdens deze workshop krijg je praktische handvatten hoe je door gebruik te maken van iemands herinneringen aan vroeger, om kunt gaan met mensen met dementie. Geen tijdrovende en moeilijke interventies, maar leuke tips die eenvoudige en direct toe te passen zijn binnen je dagelijks werk.

W5. Muziek en dementie
Philip Curtis, artistiek leider, EMBRACE Nederland
EMBRACE Nederland heeft een praktijk ontwikkeld waarbij met simpele muzikale improvisatie door medewerkers, beter contact gemaakt kan worden met mensen in een gevorderd stadium van dementie. Je hoeft er geen verstand van te hebben, EMBRACE Nederland helpt muzikale drempels verlagen en een ontspannen werksfeer creëren. De effecten bij bewoners zijn nu al: minder agressief gedrag, nieuwe herinneringen, betere gemoedstoestand, beter eten, beter slapen. Laat je verrassen, hoe gemakkelijk het kan zijn. Meer info: www.embracenederland.nl

W6. Lachen met dementie
Marcellino Bogers was ziekenverzorgende, verpleegkundige, verpleegkundig docent, cabaretier en is mede-eigenaar van Congressen MetZorg en medeauteur van het boek ‘Humor als verpleegkundige interventie’
Hoe je het ook wendt of keert, vroeg of laat zullen de confabulaties, misverstanden, versprekingen of verkeerde aannames als gevolg van dementie op de lachspieren werken. De kunst is om die lach te delen met de patiënt en familie, dat je de patiënt met waardigheid en respect uit een bepaalde situatie redt, en dat je niet lacht óm maar mét. Humor kan bijdragen aan acceptatie van veranderingen en tekortkomingen en heeft een positief effect op de relatie tussen de persoon met dementie en de zorgverlener. Het toepassen van humor is een officiële verpleegkundige interventie; het relativeert, ontwapent, ontspant, verbindt, bevrijdt, doorbreekt, ontgift, ontstrest en verlicht. Kortom, humor is goud in de handen van zorgverleners.

W7. Beleefplekken
Peter Peltzer, casemanager dementie, volgens de Brein Omgeving Methodiek™ van dr. Anneke van der Plaats, BreinPlaats.nl, Wolfheze
Beleefplekken vervullen een algemeen menselijk verlangen om veilig en prettig te kunnen vertoeven op een plek die van alle tijden is, zonder zorgen en met een diep gevoel van herkenning. Met bijpassende verlichting, geuren, kleuren en geluiden voegen deze plekken kwaliteit toe aan het leven van mensen met dementie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *