Onbegrepen gedrag bij dementie wordt begrepen gedrag’ Eerst begrijpen, dan oplossen.
Het betrof: een thema-avond voor de senioren van brandweer gemeente Renkum, locatie Domus Locus, deelname 13 personen
Donderdag 19 september 2019 heb ik een lezing gegeven aan de senioren van brandweer gemeente Renkum. Zij werden bij Domus Locus verwelkomt met heerlijke koffie, thee, zelfgemaakte appeltaart en monchoutaart
De avond vloog voorbij. De oude brandweercollega`s gaven mij een mooie score, hieronder staan de resultaten:
- Algemene oordeel over de presentatie van de spreker: 8.3
- Totale waardering voor deze workshop: 8.4
- Waardering cursusruimte en verzorging: 9.3
Onderwerp:
Dementie is meer dan vergeten. Het is ook het verlies van het vermogen om te denken en bewust te kunnen kiezen Het leidt ook tot verandering van het gedrag. Vaak wordt dat gedrag niet begrepen door de omgeving.
Bouw en inrichting, bejegening en tijdbesteding blijken van grote invloed op het gedrag van mensen met dementie.
In 2010 introduceerde dr. Anneke van der Plaats (mijn moeder) de ‘Brein-Omgevings- Methodiek™’. Deze methodiek is gebaseerd op de visie dat de (woon-) omgeving het gedrag van mensen met dementie beïnvloedt. De essentie is dat een persoon met dementie zijn “omgeving” moet kunnen begrijpen om zo goed mogelijk te kunnen functioneren. Als dat niet het geval is gaat hij vaak “onbegrepen gedrag” vertonen. Als de persoon met dementie zijn omgeving begrijpt vertoont hij meer “begrepen gedrag”. Waar nodig en mogelijk moet de omgeving worden aangepast.
De methodiek leert ons hoe wij de ‘omgeving’ in kunnen zetten om zoveel mogelijk “normaal”, begrepen gedrag te creëren. Maar hoe doe je dat, 24 uur per dag?
Voor meer informatie zie: www.breinplaats.nl