01-07-2020 | vakblad Denkbeeld over dementie
In gesprek
Jaargang 32, April 2020
Tijdschrift: Denkbeeld > Uitgave 2/2020
Auteurs: Frans Hoogeveen, Hugo van Waarde
‘Ze hebben hier nog les van mij gehad’.
Mijn moeder Dr. Anneke van der Plaats over haar visie op dementie en haar verblijf in een verpleeghuis.
Sociaal geriater en oud-verpleeghuisarts Anneke van der Plaats (79) is een icoon in de wereld van de zorg voor mensen met dementie. Ze schreef er talloze boeken over en reisde decennialang vrijwel elke dag voor een of meer lezingen naar congres of zorgorganisatie. Zo werd ze een inspiratiebron voor velen. Tot ver na haar vijfenzeventigste nam ze geen gas terug; aan pensioen dacht ze niet. Totdat het misliep. In de zomer van 2019 verschenen er berichten in de media met koppen als ‘Dementieonderzoeker heeft nu zelf dementie’. Frans Hoogeveen en Hugo van Waarde zochten mij en Anneke op in ’t Jagthuis, een kleinschalig verpleeghuis voor mensen met dementie, niet ver van het centrum van Velp.
Anneke van der Plaats over haar visie op dementie en haar verblijf in een verpleeghuis.
03-12-2019 | de Volkskrant
De dementiearts die zelf dement werd: ‘Je wordt uit het leven gerukt. Zo voelt dat’
Anneke van der Plaats onderzocht vele jaren dementie. Ze ontwikkelde een methodiek, schreef boeken en trok van lezing naar congres. Nu heeft ze de ziekte waar ze zoveel van weet. ‘Ik dacht: dat dit mij nou overkomt. Ik heb het verpleeghuis altijd aangeprezen en nu ik er zelf in zit, zit ik de hele dag te huilen.’
Beste mensen,
Even een aanvulling naar aanleiding van een artikel in de Volkskrant over Dr. Anneke van der Plaats vandaag 04-12-2019.
Helaas heeft de redactie van de Volkskrant onze veranderingen en aanpassingen genegeerd. Dat vinden wij als familie erg jammer. Vooral dat stuk dat Anneke de hele dag huilt steekt ons enorm.
Onze correctie was: “Anneke werd opgenomen in een psychiatrische kliniek en later in een verpleeghuis dat werkt volgens haar eigen methode. Haar gedrag werd aan ‘het kapstokje Alzheimer’ gehangen. Haar wereld stortte in. ‘Ik dacht: dat dit mij nou overkomt. “ Ik heb het verpleeghuis altijd aangeprezen maar nu zit ik er zelf in. Aanvankelijk had ik er heel veel moeite mee: verdriet en boosheid wisselden elkaar af. Maar nu ik in het verpleeghuis goed verzorgd word en structuur in mijn leven heb, voel ik mij veilig en vertrouwd.
Zo zie je maar dat de eindredactie gelooft in hun eigen (sensatie) verhaal.
Anneke verdient dit niet!
Wat zij wel verdient is een podium.
Met vriendelijke groet,
Peter Peltzer
10-07-2019 | Nieuwsuur
Anneke geeft het stokje over aan haar zoon Peter Peltzer
Oud-verpleeghuisarts Anneke van der Plaats (78) deed jarenlang onderzoek naar mensen met dementie. De methode die ze ontwikkelde om hun leven aangenamer te maken, blijkt te werken, stellen verschillende verpleeghuizen die met haar inzichten werken. Ze vertelde er anderhalf jaar geleden nog over in Nieuwsuur. Nu blijkt dat Anneke zelf dementie heeft.
13-10-2017 | Nieuwsuur NOS
Streepjesbehang en veloursgordijnen: dit helpt mensen met zware dementie
In de woonkamer in het verpleeghuis staan donkerbruine houten meubelen. Rode velours gordijnen omlijsten het raam. Aan de muur een koekoeksklok en bloemetjesbehang. Een bewuste keuze, want voor de bewoners draagt het bij aan hun psychische gezondheid.
Het leven van mensen met zware dementie kan met een paar simpele ingrepen een stuk aangenamer zijn. De directe omgeving van een patiënt kan het verschil maken tussen ontspannen zijn en een leven vol angst.
Dat is de boodschap van arts Anneke van der Plaats. Ze doet al jaren onderzoek naar het brein en dementie. Haar methode blijkt te werken, stellen verschillende verpleeghuizen die met haar methode werken.
Een van de laatste interviews met Anneke in september 2017, vlak voordat ze zelf definitief stopte met haar dementie-hobby (werk). BreinPlaats gaat gewoon door, en verder.
Dementiedeskundige (76) geeft out of the box advies aan verpleegtehuizen.
20-09-2014 | Tros Nieuws Show
Interview Anneke van de Plaats Tros Nieuws Show
Dr. Anneke van der Plaats: “Ik ontdekte dat we zelf de sleutel tot verandering in handen hebben. De Brein Omgeving Methodiek™ geeft mantelzorgers en professionals praktische handvatten bij het afstemmen van de omgeving op mensen met dementie, (N)AH en in de ouderen psychiatrie’’.
Bron video: Dementie Beleven – Anneke van der Plaats NCRV 25-2-2011
Dr. Anneke van der Plaats over de toepassing van haar gedachtegoed over Dementie in de praktijk, met name de zgn. ‘beleefplekken’.
Beleefplekken zijn gerealiseerd door Peter en Mieke Peltzer en Jan Visser van www.breinplaats.nl
Mensen met dementie die in positieve, stimulerende leefomgevingen wonen, voelen zich beter en vertonen minder gedrag dat als problematisch wordt ervaren. Anneke van der Plaats vond een manier om het leven van mensen met dementie en hun verzorgers beter te maken. Als sociaal-geriater heeft ze veel ervaring met dementie. Hele positieve ervaringen zijn opgedaan met het inrichten van interactieve beleefplekken en beweeggebieden in verpleeghuizen. Beleefplekken zijn plekken waar vooral wat te beleven valt. Denk aan een kinderkamer met kinderwagen, commode, levensechte poppen en kinderkleren die refereren aan de tijd dat mensen zelf kleine kinderen hadden en oproept tot willen zorgen. Of een klushok (mannenkamer) met verantwoorde gereedschappen dat uitnodigt tot klussen.